Techniek

Een glaskraal ontstaat niet zomaar. Er gaat een heel proces aan vooraf. Een tijdrovend werk waarin ik me ten volle smijt. De glaskralen die tot stand komen, gebruik ik voor mijn unieke creaties.

Elke glaskraal wordt gemaakt door een glasstaaf in de vlam van een brander te smelten en rond een stalen staafje, een mandrel, te wikkelen. De mandrel zorgt ervoor dat er in de kraal een gat ontstaat. Voordat het glas op de mandrel wordt aangebracht, wordt het staafje in losmiddel gedompeld zodat de kraal nadien gemakkelijk van de mandrel geschoven kan worden.

De kralen kunnen opgebouwd worden uit verschillende lagen van gekleurd glas of door allerlei technieken te gebruiken, versierd worden met stippen, bloemen, luchtbellen, …

Als de glaskraal afgewerkt is, wordt hij in koelgranulaat geplaatst om langzaam af te koelen.

Nadien worden de glaskralen in een speciale oven gelijkmatig opgewarmd en afgekoeld zodat de spanning uit de kralen verdwijnt. Dit proces duurt enkele uren.

Als laatste stap worden de glaskralen gereinigd. Het losmiddel dat op de glaskralen is achtergebleven, wordt verwijderd.

Nu zijn de glaskralen klaar om omgetoverd te worden tot unieke juwelen.